perjantai 13. helmikuuta 2015

Kannabis ja autoilu

Tehdään ensimmäiseksi selväksi, että en hyväksy rattijuoppoutta enkä sekoilua liikenteessä.

Liittovaltion liikenneturvallisuuden virasto, National Highway Traffic Safety Administration, on julkistanut uuden tutkimuksen, jonka mukaan kannabista käyttävät kuskit ovat turvallisempia ajajia kuin alkoholia käyttävät.
Kun tutkimuksessa vakioitiin ikä, sukupuoli ja alkoholin käyttö, eivät kannabispositiivisen testin antaneet auton kuljettajat kolaroineet sen enempää kuin raittiit kuskit.
Tutkimus tiivistää vuosien kokemukset ja tutkimukset : “Tämän hetkisen tiedon varassa verestä mitatut kannabispitoisuudet eivät korreloi auton kuljettajan ajokyvyn huononemisen kanssa”.
Eli THC:n löytyminen auton kuljettajan elimistöstä ei korreloi ajokyvyn heikkenemisen kanssa samalla tavalla kuin alkoholipitoisuus.
Laillistamisen edetessä liikennevalvonnassa havaitaan enemmän kannabista käyttäneitä kuljettajia, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että he olisivat käyttäneet kannabista juuri ennen liikkeelle lähtöä.
Tämä tutkimustulos ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi turvallista istua auton rattiin heti bleesauksen jälkeen. On myös paljon tutkimusaineistoa siitä, että kannabiksen käyttö heikentää akuutisti auton ajamisessa tarvittavia keskeisiä taitoja.
Liikennevalvonnassa tarvitaan parempia laitteita tämän ajokyvyn heikkenemisen testaamiseen. Tällä hetkellä on kehitteillä erilaisia hengitysilman testaamiseen perustuvia alkometrin tapaisia kannametrej
http://tusky.fi/uutiset/667-heikot-signaalit-huumesodan-varjossa-kertovat-sen-lopusta

Tästä tutkimuksesta olisi myös Suomessa hyvä keskustella, koska tällä hetkellä tulee aina tuomio mikäli kannabista löydetään verestä. Se on huutava  vääryys mielestäni.